Asimina Law
- Details
- Hits: 3817
Κληρονομικό Δίκαιο
Κληρονομικό δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν την περιουσία του ατόμου μετά το θάνατό του. Το κληρονομικό δίκαιο αποτελεί τμήμα του αστικού δικαίου και οι διατάξεις του περιέχονται στο τελευταίο μέρος του Αστικού Δικαίου στα άρθρα 1710 -2035. Μετά το θάνατο του ατόμου, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μεταβιβάζονται στους κληρονόμους. Η κληρονομική διαδοχή επέρχεται είτε με τη διαθήκη, δηλαδή με τη διάταξη τελευταίας βούλησης του προσώπου με την οποία ρυθμίζει την κληρονομική διαδοχή είτε απευθείας από το νόμο κατά την εξ αδιαθέτου ή η αναγκαστική κληρονομική διαδοχή.
Το κληρονομικό δίκαιο προβλέπει τρεις τύπους διαθήκης:
α) Την ιδιόγραφη διαθήκη, δηλαδή με τη διαθήκη που γράφεται και υπογράφεται από το διαθέτη,
β) την δημόσια διαθήκη, δηλαδή τη διαθήκη που συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογραφικής αρχής με παρουσία τριών μαρτύρων και αποτελεί συμβολαιογραφικό έγγραφο.
γ) τη μυστική διαθήκη, δηλαδή, την ιδιόγραφη διαθήκη που παραδίδει ο διαθέτης στο συμβολαιογράφο, ενώ ο τελευταίος συντάσσει σχετική πράξη.
Εφόσον δεν υπάρχει διαθήκη, ή η υπάρχουσα διαθήκη ματαιωθεί εξ ολοκλήρου ή μερικά, τότε λαμβάνει χώρα η εξ αδιαθέτου ή η αναγκαστική κληρονομική διαδοχή.
Νόμιμη μοίρα είναι το κληρονομικό μερίδιο που προβλέπει το δίκαιο για τα στενά συγγενικά πρόσωπα του διαθέτη με σκοπό την προστασία της οικογένειας. Ως στενά συγγενικά πρόσωπα ορίζονται οι κατιόντες του κληρονομούμενου, οι γονείς και ο σύζυγος που επιζεί. Σύμφωνα με το άρθρο 1825 § 2 του ΑΚ νόμιμη μοίρα είναι το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδας (ΑΚ 1825 παρ. 2), δηλαδή το μισό αυτού που κάθε κληρονόμος θα εδικαιούτο εάν καλούνταν με εξ αδιαθέτου κληρονομική διαδοχή. Ο υπολογισμός της νόμιμης μοίρας, σύμφωνα με το άρθρο 1831 ΑΚ «γίνεται με βάση την κατάσταση και την αξία της κληρονομίας κατά το χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου, αφού αφαιρεθούν τα χρέη και οι δαπάνες της κηδείας του και της απογραφής της κληρονομίας. Στην κληρονομία προσθέτονται, με την αξία που είχαν κατά το χρόνο της παροχής, ο,τιδήποτε ο κληρονομούμενος παραχώρησε, όσο ζούσε, χωρίς αντάλλαγμα σε μεριδούχο είτε με δωρεά είτε με άλλο τρόπο και επίσης οποιαδήποτε δωρεά που ο κληρονομούμενος έκανε στα τελευταία δέκα χρόνια πριν από το θάνατό του, εκτός αν την επέβαλαν λόγοι ευπρέπειας ή ιδιαίτερο ηθικό καθήκον». Ο περιορισμός του κληρονόμου σε ποσοστό μικρότερο της νόμιμης μοίρας προϋποθέτει την αποκλήρωση αυτού εφόσον συντρέχουν οι εκ του νόμου προϋποθέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις 1839-1842 ΑΚ.
- Details
- Hits: 11124
Eνοχικό Δίκαιο
Ενοχικό δίκαιο είναι ο κλάδος του ιδιωτικού δικαίου που ρυθμίζει τις έννομες σχέσεις των ατόμων. Τα ενοχικά δικαιώματα και γενικότερα οι ενοχικές σχέσεις αποτελούν αντικείμενο του ενοχικού δικαίου. Το ενοχικό δίκαιο περιέχει κανόνες για την ενοχική σχέση, την γέννησή της, την ομαλή ή ανώμαλη εξέλιξή της και τις επακόλουθες έννομες συνέπειες. Ως ενοχή νοείται η σχέση με την οποία το ένα πρόσωπο υποχρεούται σε παροχή προς άλλο πρόσωπο. Στην έννοια της παροχής περιλαμβάνεται και η παράλειψη πράξης.
Στο γενικό μέρος του ενοχικού δικαίου εντάσσονται οι γενικές διατάξεις για όλες τις συμβατικές ενοχικές σχέσεις, ενώ στο ειδικό μέρος του ενοχικού δικαίου περιλαμβάνονται οι διατάξεις των επιμέρους ενοχικών σχέσεων, όπως είναι η σύμβαση δωρεάς, πώλησης, μίσθωσης κ.α
Οι βασικότερες αρχές που διέπουν το ενοχικό δίκαιο είναι:
α) Η αρχή της σχετικότητας των ενοχών: Σύμφωνα με την αρχή αυτή, η έννομη σχέση επιφέρει δικαιώματα και υποχρεώσεις μόνο μεταξύ των προσώπων που συμβάλλονται μεταξύ τους.
β) Η αρχή της προλήψεως: οι ενοχικοί δανειστές είναι ισότιμοι μεταξύ τους και ο οφειλέτης μπορεί, καταρχήν, να ικανοποιήσει όποιον δανειστή επιθυμεί, χωρίς να υποχρεούται να προτιμήσει τον χρονικό προγενέστερο.
γ) Η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων: Τα πρόσωπα έχουν καταρχήν δικαίωμα να καθορίζουν τους όρους που θα διέπουν τη σύμβασή τους. Οι κανόνες του ενοχικού δικαίου, δεν είναι κατά βάση, δηλαδή, αναγκαστικού δικαίου και δύναται να παραμεριστούν. Προβλέπονται, ωστόσο, και διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, οι οποίες δεν μπορούν να παραμεριστούν από τα μέρη εξαιτίας της υποχρεωτικής τους εφαρμογής.
- Details
- Hits: 3623
Κτηματολόγιο
Το κτηματολόγιο είναι η γενική, ενιαία, συστηματική και διαρκώς ενημερωμένη καταγραφή της κτηματικής περιουσίας και ιδρύθηκε με σκοπό την αποτύπωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πανελλαδικά.
Για την επίτευξη του στόχου λειτουργούν ανά περιοχές κτηματολογικά γραφεία για την καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση κ.α) τμηματικά. Ακόμα και εάν σε κάποια περιοχή έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, για τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν δήλωσαν εμπρόθεσμα τα δικαιώματά τους, υπάρχουν διαδικασίες που διενεργούνται εκπρόθεσμα. Κρίνεται σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η δήλωση ακίνητης περιουσίας είναι υποχρεωτική και αφορά δικαιούχους φυσικά και νομικά πρόσωπα, είτε είναι κάτοικοι του εσωτερικού είτε μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Η παράλειψη δήλωσης της ακίνητης περιουσίας έχει δυσμενείς για τους δικαιούχους συνέπειες.
Η δήλωση της ακίνητης περιουσίας στο εθνικό κτηματολόγιο προϋποθέτει μια σειρά ενεργειών από τον δικαιούχο με βασική την συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων που συνοδεύουν τη δήλωση του ακινήτου. Η διαδικασία κτηματογράφησης ανά περιοχή ξεκινά με την κήρυξη μιας περιοχής προς κτηματογράφηση και την έναρξη λειτουργίας κτηματολογικού γραφείου στην συγκεκριμένη περιοχή. Μόλις ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων και ελεγχθούν από το κτηματολογικό γραφείο, συντάσσονται οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων. Στη συνέχεια, αναρτώνται τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία και σε περίπτωση λάθους, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής ένστασης ενώπιον Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών ή υποβολή αίτησης διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής.
- Details
- Hits: 5673
Εμπράγματο Δίκαιο
Εμπράγματο δίκαιο είναι ο κλάδος του Αστικού Δικαίου, ο οποίος ρυθμίζει τα απόλυτα δικαιώματα επί πραγμάτων. Ρυθμίζει, δηλαδή τις έννομες σχέσεις των προσώπων προς τα πράγματα. Το εμπράγματο δίκαιο ρυθμίζεται στις διατάξεις 947-1345 του Αστικού Κώδικα. Σύμφωνα με το άρθρο 947 ΑΚ πράγματα, κατά την έννοια του νόμου, είναι μόνο ενσώματα αντικείμενα. Πράγματα λογίζονται και οι φυσικές δυνάμεις ή ενέργειες, ιδίως το ηλεκτρικό ρεύμα και η θερμότητα, εφόσον υπόκεινται σε εξουσίαση, όταν περιορίζονται σε ορισμένο χώρο.
Στα εμπράγματα δικαιώματα ανήκει η κυριότητα, η συγκυριότητα, η νομή, η επικαρπία, οι προσωπικές δουλείες (πραγματικές και προσωπικές), η μεταγραφή, το ενέχυρο και η υποθήκη. Με το εμπράγματο δίκαιο ρυθμίζεται το περιεχόμενο, η σύσταση, η προστασία, η κτήση, η απώλεια και η μεταβίβαση των ανωτέρω δικαιωμάτων. Σε αντίθεση με το ενοχικό δίκαιο, το εμπράγματο δίκαιο διέπεται από κανόνες αναγκαστικού δικαίου, δηλαδή, τα δικαιώματα και το περιεχόμενο των εμπράγματων δικαιωμάτων ορίζονται από το νόμο και δεν δύναται να τροποποιηθεί από τα άτομα.
Το εμπράγματο δίκαιο εκκινεί από το θεσμό της ιδιοκτησίας ρυθμίζοντας ποια οικονομικά αγαθά δύναται να ανήκουν σε πρόσωπα και ποιες εξουσίες μπορεί να υπάρχουν επί των αγαθών αυτών. Έτσι, ως περιεχόμενο του εμπράγματου δικαίου θα μπορούσε να οριστεί η εξουσίαση των οικονομικών αγαθών. Οι διατάξεις του εμπράγματου δικαίου φέρουν μια θετική όψη, η οποία είναι η εξουσίαση και η εκμετάλλευση των πραγμάτων από το άτομο και μια αρνητική, η οποία είναι η δυνατότητα του δικαιούχου να αποκλείσει κάθε ενέργεια τρίτου προσώπου επί του πράγματος, επάνω στο οποίο έχει εμπράγματο δικαίωμα.
- Details
- Hits: 4027
Έλεγχος Συμβολαίου για Αγορά Ακινήτου
Η παρουσία δικηγόρου κατά την πώληση ακινήτου είναι σημαντική και ειδικά για τον αγοραστή είναι απαραίτητη. Η αγορά ακινήτου περιλαμβάνει κάποια στάδια, από την συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων μέχρι την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς. Ειδικότερα, κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, ο δικηγόρος ελέγχει τον τίτλο κτήσης του ακινήτου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο, ώστε να εξασφαλίσει στον εντολέα του ότι το ακίνητο είναι ελεύθερο βαρών, δηλαδή, δεν βαρύνεται με προσημείωση υποθήκης ή υποθηκεύσεις, ότι δεν έχει ασκηθεί ή ότι δεν έχουν εγερθεί διεκδικήσεις ή εκκρεμείς αγωγές σε βάρος του ακινήτου.
Στη συνέχεια και εφόσον ο δικηγόρος εξασφαλίσει ότι το ακίνητο είναι ελεύθερο βαρών, σημαντικός είναι ο έλεγχος στην αρμόδια πολεοδομία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή ότι έχουν νομιμοποιηθεί τυχόν αυθαιρεσίες του ακινήτου.Εν συνεχεία, η προσκόμιση των απαιτούμενων εγγράφων στον συμβολαιογράφο, η πληρωμή του φόρου στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, ο έλεγχος του συμβολαίου πριν την υπογραφή, είναι στάδια κατά τα οποία ο δικηγόρος έχει καθοριστικό ρόλο.
Ειδικότερα, η ορθή περιγραφή του προς αγορά ακινήτου, ο έλεγχος και η συμφωνία του τρόπου πληρωμής του τιμήματος, ειδικά εάν κατά το ένα μέρος υπάρχει δανειοδότηση από πιστωτικό ίδρυμα, απαιτούν μεγάλη προσοχή προς αποφυγή λαθών. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου και χωρίς καθυστέρηση, το συμβόλαιο πρέπει να μεταγραφεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο/ κτηματολόγιο. Μόνο με τη μεταγραφή του συμβολαίου, ολοκληρώνεται και κατοχυρώνεται επίσημα στην μερίδα του αγοραστή και νέου ιδιοκτήτη η διαδικασία της αγοραπωλησίας και η κυριότητα του ακινήτου.