Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του ΑΠ σε απάντηση του ερωτήματος που υπέβαλε η ΑΑΔΕ (αριθμ. πρωτ. Δ.ΕΣ.ΥΠ. Α 154567 ΕΞ 2020 ΕΜΠ 12-10-2020),
σύμφωνα με την οποία είναι νόμιμη η χρήση παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας εφοριακού υπαλλήλου με επιχειρηματία, από την οποία αποδεικνύεται ότι ο πρώτος απαίτησε και έλαβε από το δεύτερο σημαντικό χρηματικό ποσό κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ειδικότερα, η Εισαγγελία του ΑΠ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας που διενεργείται σε βάρος του ανωτέρω υπαλλήλου, μπορεί να γίνει χρήση της ως άνω ηχογραφημένης συνομιλίας, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του ότι:
α) η εν λόγω συνομιλία αποτελεί το μόνο αποδεικτικό μέσο και
β) ότι σε αντίθετη περίπτωση, η εν λόγω απαγόρευση θα είχε ως αποτέλεσμα να πλήττεται ακόμα και η ανθρώπινη αξία στο πρόσωπο του απροστάτευτου θύματος αξιοποίνων πράξεων ήτοι αγαθών υπέρτερων, που τυγχάνουν συνταγματικής προστασίας, αφού στην περίπτωση αυτή, η συμπεριφορά του δράστη, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ηχογραφημένη συνομιλία, δεν αποτελεί ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, αλλά συνέχιση της κατάπτωσης του, η οποία άρχισε με το έγκλημα της δωροληψίας και γι' αυτό δεν μπορεί να τύχει συνταγματικής διαφύλαξης».